Lördag
30
Juli 2022
Fyren på Tylön - Tylösand Halmstad

Fyrdagen på Tylön 2022

Tylö Fyrdag firas i år lördagen 30 juli då fyren öppnas för allmänheten. Missa inte denna unika chans att besöka Tylön och Tylö fyr (152 år).
För nionde gången ger Svenska Fyrsällskapet www.fyr.org möjlighet att besöka Tylön och njuta av den hänförande utsikten från lanterninen i den unika Tylö Fyren.
Vid biljettköp bokas avgång för båtresan Grötviks hamn - Tylön, varje hel och halv timme från 0900 till 1700. Återresan är valfri och sista båten avgår från Tylön 1800.
Efter succén ifjol upprepas möjligheten att åka ”Actiontur” som från Grötvik utefter kustlinjen Sandhamn, Görvik, Tjuvahålan, Tyludden, Tylösand, Frösakull, Ringenäs och åter till havs i farter upp till 60knop (ca 120km/tim) runt Kasunfyren angör Tylön efter ca en halvtimme.
Ute på Tylön är du välkommen närhelst under dagen att besöka fyren under 10-15 minuter. Kösystem upprättas vid behov och guide finns tillgänglig. Eftersom båtarna tar 12 passagerare samt att i fyren endast sex personer får vistas samtidigt finns en begränsning för tiden upp i fyrtornet.
Väder och vindriktning avgör om evenemanget kan genomföras. Om sjögång skulle förhindra genomförandet lördagen den 30 juli är lördagen den 6 augusti reservdag med samma avgångstid för båtresan som angivits på biljetten.
Vid inställt evenemang kontaktar Halmstad Tourist Center samtliga biljettköpare senast lunchtid dagen före planerad avgång varför det är mycket viktigt att både emailadress och kontakttelefon anges vid bokning. Var noga med att öppna email för inkommande mail som annars riskerar hamna som spam.
Köpt biljett återlöses ej om inte evenemanget ställs in både bokad dag och reservdag. Boka därför inte om du inte också har reservdagen disponibel.
Praktisk information:
• På Tylön leder en smal och ojämn stig från stenbryggan till fyren via fyrvaktarebostäderna ca 800m varför utflykten inte är lämplig för rörelsehindrade. Barn är välkomna men yngre än 8 år får ej gå upp i fyren p g av säkerhetsskäl. På Tylön ansvarar var och en för sin egen säkerhet. Terrängen är på en del ställen oländig och försiktighet anbefalles. Hundar är ej tillåtna p g av djurlivet.
• I fyren kan endast 6 personer släppas in per gång på grund av begränsad plats i fyrtornet och guidens instruktioner måste följas. Fyren är ett verksrum och inte en turistdestination varför stor försiktighet bör iakttagas inne i fyrens begränsade utrymmen.
• Båtresan sker i en s k ribbåt från http://actionboat.se
med plats för 12 personer under befäl av en båtförare med skepparexamen och kommersiellt tillstånd att medföra passagerare. Restid Grötvik – Tylön direkt ca 10 minuter.
Båtföraren ansvarar för säkerheten under sjöturen och Båtförarens anvisningar måste följas. Flytvästar tillhandahålls och måste ovillkorligen vara påtagna under överfärden. Endast biljettinnehavare får komma ombord.
Returresan är inte schemalagd utan deltagarna transporteras enligt köprincipen från Tylön tillbaka till Grötvik.
Upplevelseinspiration:
Båtresan Grötvik - Tylön utefter kustlinjen Bastaskäret - Sandhamn - Görvik - Tjuvahålan - Tyludden är spektakulär och öppnar upp vyer som inte kan ses från land.
På Tylön finns rika möjligheter till härliga bad både från stranden omedelbart till höger om stenbryggan eller klippbad runt ön. Ta gärna med picknic men
tänk på att ta med skräp tillbaka då varken sopsortering eller toaletter finns på den obebodda ön.
Förutom att besöka den unika fyren kan man lära känna hur ett dåtida fyrsamhälle kunde se ut. Detta är också ett viktigt syfte för Svenska Fyrsällskapet som vill öka intresset för och kunskapen om den uråldriga fyrkultur som präglat vårt kustlandskap.
Ansvarsförsäkran:
Bokade och betalande deltagare (och eventuellt medföljande omyndiga barn)
förbinder sig att inte göra Fyrägaren, Svenska Fyrsällskapet och/eller de som visar fyren ansvariga för ev. skador som kan drabba deltagarna vid besök i/på fyren och kommer till följd därav heller inte att i anledning av en eventuell skada rikta några ekonomiska anspråk mot Fyrägaren, Svenska Fyrsällskapet och/ eller de som visar fyren.
Fyrdagarna är en del av Västerhavsveckan www.vasterhavsveckanskanehalland.se, en temavecka för havsmiljön med syfte att öka intresset för havsmiljöfrågor och uppnå ett hållbart nyttjande av havets resurser.
Under Västerhavsveckan kan du till exempel följa med forskningsfartyg, prova på att dyka, snorkla och paddla, lära dig mer om fåglar och växter, vandra i kustnära reservat, experimentera och forska, besöka en fyrplats, följa med på strandstädning och mycket mer.
Biljett: Kan köpas över disk hos Halmstad Tourist Center, bokas via telefon på 035-12 02 00 eller på www.ticketmaster.se fr o m 1 juni.

Biljetter & tider

Lördag 30 Juli 2022 09:00 Boka hos Ticketmaster
Mer nöjen på Fyren på Tylön - Tylösand
Lördag 30 Juli 2022
I siffror

18 st

har besökt evenemanget på Halmstad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Fyren på Tylön - Tylösand). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Fyrdagen på Tylön 2022, Fyren på Tylön - Tylösand

POPULÄRT I Halmstad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Halmstad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Halmstad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Juni