• Evenemang idag
Tisdag
13
Augusti 2019
Halmstad

Gäst på Bryggan - Björn Hellberg

Gäst på Bryggan är på Strandgården i Vilshärad.
* Journalist och författare till 64 böcker (mest deckare och fackböcker om idrott).

* Fyra raka slutsegrar som tävlande i På spåret 1988-93, därefter domare i flera år.
* Har bevakat Wimbledon varje år sedan 1967 utan att ha missat en enda speldag.
* Laholms förste hedersmedborgare (1992).
Björn Hellberg är en svensk journalist, författare, underhållare och dessutom ett “tennisorakel". Han har skrivit ett stort antal fackböcker, men även deckare om polisen Sten Wall. Hellberg har också deltagit i ett stort antal säsonger av TV-programmet På spåret, först som deltagare och sedan som domare. Han har i flera produktioner samarbetat med Ingvar Oldsberg, även efter På spåret.
Björn Hellberg föddes i Borås som son till Henry och Gudrun Hellberg. Familjen flyttade snart till Laholm där föräldrarna drev ett tvätteri. Sonen tog sedan över huset och bor fortfarande där. Han var i över 30 år aktiv tävlingsspelare och gjorde totalt 312 A-lagsmatcher för Laholms Tennisklubb. Han gifte sig och fick tre barn med sin första hustru. 1965 åkte han till Australien under 1,5 år som frilansjournalist. Under 1970-talet började han arbeta på Laholms tidning. Han träffade där sin blivande fru, Inger, medan båda var gifta på varsitt håll. De förlovade sig under Wimbledon 1979 och gifte sig samma år. Tillsammans har de två barn. Inger Hellberg fungerar numera som agent åt Hellberg.
Efter sin tid som lokalreporter fokuserade Hellberg på två kärnområden: sport (framför allt tennis och särskilt Wimbledonmästerskapen) och kuriosa.
Han har som journalist bevakat många olika idrotter (och dessutom bl.a. varit huvudspeaker i VM i brottning 1993 och VM i friidrott 1995), men det är inom tennisen han har blivit internationellt känd. Hans tennistexter finns publicerade i ett 25-tal länder i sex världsdelar. Hellberg har bevakat sporten för en mängd olika medier och rapporterat från världens största turneringar, något som gett honom epitetet “tennisorakel”. I Wimbledon har han inte missat en enda dag sedan premiärvisiten under Wimbledonmästerskapen 1967, det sista året som enbart amatörer tävlade.
Inom sporten har Hellberg varit en ofta förekommande gäst i Tipsextra, studiovärd i vinter-OS i Albertville 1992 (SVT), ständig studiogäst i sommar-OS i Atlanta 1996 (TV4), konsult i SVT-studion vid vinter-OS i Salt Lake City 2002, Sportcentralen 2012-13 (TV4) m.m.
Hellberg har rapporterat för Radiosporten från mängder av Grand Slam-tävlingar och Davis Cup-matcher, många gånger ihop med Mats Strandberg. Redan 1960 (som 16) fick han agera bisittare åt Sven Jerring under radiosändningar av matcher i Båstad.
Han har gett ut ett flertal böcker om tennis, bland annat en biografi över Björn Borg (1977) och en översikt över det svenska tennisundret (1985). Därutöver har han skrivit flera andra böcker om sport. Hellberg är ända sedan starten 1976 ordförande i de svenska tennisjournalisternas förening Grus & Gräs och styrelseledamot för Sveriges tennismuseum.
Tillsammans med Ingvar Oldsberg fungerade Hellberg som studiovärd i Stockholm under vinter-OS i Albertvillle 1992. Deras positiva inställning till Norges framgångar, medan Sveriges medaljskörd var mager, gjorde att de blev hyllade i Norge och till och med fick norskt medborgarskap och varsitt medföljande alias (Hellbakken respektive Oldsmo) under direktsändning i TV från Karl Johan i Oslo. Väl hemma igen, skojade Hellberg att han kunde tänka sig att flytta till Norge om han inte fick "en staty eller en gata uppkallad efter mig" i Laholm fick han samma år gatan Hellbakken uppkallad efter sig.
Under slutet av 1970-talet arbetade han bland annat som frågekonstruktör för TV-programmet Gomorron Sverige med programledaren Lennart Hyland.
Hellberg deltog i TV-programmet På spåret i drygt 20 år. Han inledde som tävlande och ställde upp fyra gånger då han också vann tävlingen: 1988 tillsammans med Mats Strandberg och Bengt Grive, 1990 tillsammans med Strandberg och Joakim Nyström samt 1991 och 1993 med Strandberg och Grive.
Sveriges Television ville därefter förhindra Hellberg från att dominera tävlingen framöver. Därefter blev han domare och frågekonstruktör fram till 2009 med undantag av 2004 då han av tidsbrist inte kunde medverka och ersattes av Carl-Jan Granqvist.
På underhållningssidan har Hellberg medverkat i ett stort antal produktioner, många ihop med parhästen Ingvar Oldsberg på Sveriges Television, till exempel Oldsberg för närvarande.
Hellberg låg själv bakom SVT-satsningarna Ordtennis (1993) och På året (1998). Dessutom har han medverkat i programmen Snacka om nyheter, På ren svenska, och Rena rama sanningen.
Den 2 augusti 2002 var Björn Hellberg värd för radioeternellen Sommar.
Under 2011 meddelade dock Hellberg och Oldsberg att de tänkt gå över till TV4. Deras första program där va
Mat serveras efter föresläsningen.
Alla datum erbjuds nedan att förboka ihop med bokat bord till 2 dagar innan föreläsningen:
Gäst på bryggan räkmacka 99 kr + serviceavgift.
Bröd från egna bageriet, handskalade räkor.
Gäst på bryggan burgare 119kr + serviceavgift
Brioche, högrevsburgare, ost, bacon, sallad, tomat, gurka, rödlök, dressing.
Serveras med klyftpotatis, tryffelaioli & coleslaw.
Gäst på bryggan osttallrik 99kr
3 sorters ost, hjortronsylt samt prosciutto, honungsmelon, oliver och kex.
Onsdagarna 3/7, 10/7, 17/7, 24/7 erbjuds istället för ovan:
Strandgårdens RÄKBUFFÉ 209 kr + serviceavgift
Räkor, pajer och många goda tillbehör.
Förbokade och förbetalda biljetter utan mat ska vara uthämtade hos biljettombud senast lördag 13/8 kl 15.00. Dessa biljetter går inte att hämta på Standgården i sambnad med föreläsningen.
Biljetter:
Halmstad Tourist Center (035-12 02 00) och www.ticketmaster.se
Handikapplatser bokas på Halmstad Tourist Center.
Grupper bokar på Halmstad Tourist Center 035-12 02 00.
Eventuellt överblivna biljetter säljes i entrén på evenemangsdagen.

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
I siffror

119 st

har besökt evenemanget på Halmstad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Gäst på Bryggan - Björn Hellberg,

POPULÄRT I Halmstad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Halmstad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Halmstad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

December