• Evenemang idag
Lördag
20
Januari 2018
Biblioteken i Halmstad, Stadsbiblioteket Halmstad

Elsa Grave 100 År

Den 17 januari 2018 skulle diktaren Elsa Grave (1918-2003) ha fyllt 100 år. Det är ett jubileum värt att uppmärksamma. Hon var en av modernismens mest betydande lyriker i en tid då det ännu var svårt
för kvinnor att etablera sig som seriösa författare. Som del av fyrtiotalet och dess genombrott för lyrisk modernism blev hon en viktig inspiration för senare generationer av poeter, inte minst kvinnor.

I samband med 100-årsjubileet arrangerar Region Halland/Kultur i Halland tillsammans med Elsa Grave-sällskapet och Halmstads stadsbibliotek ett symposium om Graves författarskap.

Välkommen att fira Elsa Grave 100 år!

Halmstads stadsbibliotek, lördagen den 20 januari 2018

Program
Klarasalen
Konferencier: Magnus William-Olsson, poet, kritiker, översättare.

13.00 Invigning av symposiet med regionbibliotekarie och fil. dr. Maria Ehrenberg och Elsa Gravesällskapets ordförande Gunilla Poppe. Presentation av Norstedts stora nyutgivning av Graves verk och sällskapets jubileumsskrift Fjorton röster om Elsa Grave.

14.00 Mor morrar: om djuren och moderskapet hos Elsa Grave. Aase Berg, poet och litteraturkritiker, om betydelsen av Elsa Graves poesi för hennes eget författarskap.

15.00 Paus med förfriskningar.

15.30 Androgyna Dämona Gravida-Grave. Till Elsa – med bävan och beundran på hennes hundraårsdag. Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap, om vad Elsa Grave har lärt henne om poetisk uppvigling och värdet av att emellanåt ta en moderkaka till kaffet.

Nissanscenen
16.30 Elsa Grave 100 år – ”krasande ljud från ordens tunna väggar”.

En musikalisk och poetisk hyllning till Elsa Grave och hennes rika ord- och bildvärld. Grave gestaltar med djupt allvar och humor människans dubbelhet. Med sin vassa penna skildrar hon dåtidens och vår tids viktiga frågor som miljö och världsfred, kärlek och moderskap. Från barndomens trädgård i Graves tidiga diktning rör vi oss till den sena diktens stora trädgård där världen går över i kosmos.
Medverkande: Maria Ericson, Jonas Franke-Blom och Sonja Lund.

Det är fri entré till symposiet! Alla är välkomna!

Läs mer om jubileumsåret Elsa Grave 100 år:
http://www.regionhalland.se/elsagrave100

I siffror

33 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

102 st

har besökt evenemanget på Halmstad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Biblioteken i Halmstad, Stadsbiblioteket). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Elsa Grave 100 År, Biblioteken i Halmstad, Stadsbiblioteket

POPULÄRT I Halmstad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Halmstad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Halmstad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Mars