• Evenemang idag
Lördag
28
Oktober 2017
Biblioteken i Halmstad, Stadsbiblioteket Halmstad

EKO-dagen

Årets upplaga av EKO-dagen har temat kläder. Målet är att på ett lustfyllt och inspirerande sätt visa hur vi konsumenter kan bidra till ett mer hållbart samhälle. EKO-dagen vill inspirera till eftertanke och ge kunskap om hur klädköp påverkar miljön. En mängd föreläsare, workshops och utställningar visar på hela processen från tillverkning av kläder till återbruk.

Samarr. med Konsument Halmstad, Europa Direkt Halland

PROGRAM

12.00-13.30: Klädbyte – Inlämning (Klarasalen)
SÅ HÄR GÅR ETT KLÄDBYTE TILL:
Ta med max 5 hela och rena plagg. Både barn- och vuxenkläder är välkommet, även skor och accessoarer. Ej bad- eller underkläder. För varje plagg du lämnar in får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg vid uthämtningen. Det är helt gratis. De kläder som blir över skänks till välgörande ändamål.

Samarr. med Naturskyddsföreningen i Halmstad

12.00-16.00: Konsument Halmstad ger dig råd om kläder (Övre plan)
Hur mycket el används till tvätt och tork av kläder? Hur kan du använda mindre energi? Vilka kemikalier innehåller dina kläder? Vilka rättigheter har du om att få veta innehållet i kläderna? Vilka miljömärkningar finns? Behöver vi alla kläder vi köper? Passa på att testa klädkollen där du enkelt kan kartlägga din klädkonsumtion.

12.00-16.00: Skapa nytt av gammalt – workshop
(Övre plan)
Omvandla ditt lakan till sköna mysbyxor. Lär dig brodera traditionella mönster från Afghanistan, ta med ett eget plagg att testa på! Drop-in!

12.00-16.00: Återbruksworkshop (Övre plan)
Kan man göra en drömfångare, ljuslykta eller kanske en fantasiskulptur av bortkastat material? Vi experimenterar, skulpterar och målar fram nya objekt av massa olika spännande material. Drop-in!

12.00-16.00: Sy en boll – workshop (Övre plan)
Gör en egen första boll till bebisen, en uppsättning jonglerbollar eller en leksak till katten av loppistråd, garn- och tygrester. Drop-in!

12.00-16.00 Gör din egen tygpåse – workshop(Övre plan)
Här kan du återanvända dina gamla T-shirts och tröjor och göra om dom till en snygg och praktisk tygpåse! Ta med egen tröja eller T-shirt. Drop-in!

12.15-13.15 Mode och hållbarhet – en omöjlig kombination? (Hallandsscenen)
Mode- och textilindustrin är världen andra mest miljöfarliga industri, med negativa effekter inte bara för miljön utan också för dem som arbetar i fabrikerna. Ändå ökar den svenska konsumtionen av kläder ständigt, och många svenska garderober dignar av kläder som aldrig används. Att shoppa har blivit ett folknöje. Är det överhuvudtaget möjligt att vända den här utvecklingen? Vad säger forskningen?

13.30-14.30: Modeslavar (Hallandsscenen)
Tobias Andersson Åkerblom berättar om boken Modeslavar som han skrev tillsammans med Moa Kärnstrand. Modeslavar är ett reportage om en industri med mycket att dölja. Här blottläggs verkligheten bakom de stora klädföretagens hållbara fasad och konsekvenserna av en affärsmodell som går ut på att jaga världens lägsta priser.

14.30-16.00: Klädbyte – Uthämtning (Klarasalen)
SÅ HÄR GÅR ETT KLÄDBYTE TILL:
Ta med max 5 hela och rena plagg. Både barn- och vuxenkläder är välkommet, även skor och accessoarer. Ej bad- eller underkläder. För varje plagg du lämnar in får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg vid uthämtningen. Det är helt gratis. De kläder som blir över skänks till välgörande ändamål.

14.45-15.45: Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (Hallandsscenen)
Johanna Nilsson: Föreläsare, författare och smyckesdesigner med nästan 15 års erfarenhet av hållbart mode föreläser om långsamt mode. Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet. Inspiration samt konkreta tips och verktyg på hur just du kan förändra din modevardag till att bli mer hållbar utlovas!

I siffror

24 st

har besökt evenemanget på Halmstad.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Biblioteken i Halmstad, Stadsbiblioteket). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. EKO-dagen, Biblioteken i Halmstad, Stadsbiblioteket

POPULÄRT I Halmstad JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Halmstad.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Halmstad. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Oktober