Sevärdheter i Halmstad

Halmstad är en gammal och anrik stad. Dock har mycket av de gamla byggnaderna i staden rivits eller brunnit upp genom åren. Det finns därför inte så många gamla byggnader kvar från stadens medeltida historia.

Halmstad är en gammal och anrik stad. Dock har mycket av de gamla byggnaderna i staden rivits eller brunnit upp genom åren. Det finns därför inte så många gamla byggnader kvar från stadens medeltida historia.



Halmstads slott


Halmstads slott ligger centralt i staden och har anor från slutet av 1500-talet. År 1595 låg en stor gård på platsen som köptes av den danske kungen Kristian IV för att användas som residens när han besökte staden. Kristian började i början av 1600-talet bygga ett slott på gårdens plats och lät arkitekten Hans van Stenwinkel rita byggnaden. Under tiden han van Stenwinkel dö och hans lärjunge, Willum Conrnelissen såg till att slottet blev färdigbyggt. Till gården köptes ytterligare nio tomter för slottet. År 1619 tros hela slottet ha stått färdigt. Slottet består av en borggård omgärdad av fyra hus. Den södra längan var den som var ämnad för kungen att använda under sina övernattningar i staden. I slottets övriga delar bodde länsmännen och andra viktiga personer i kungens närhet.



Sankt Nikolai kyrka


Sankt Nikolai kyrka är en gammal kyrka i centrala Halmstad. Första gången kyrkan är omnämnd i skrift, som Sankt Nikolai, är år 1432. Troligtvis stod dock en annan stadskyrka på plats innan dess. Eftersom kyrkan lyckades klara sig undan den stora branden i Halmstad under år 1619 är den en av få byggnader som kvar från innan dess. Idag har kyrkan en klädsel av gult fasadtegel och har haft det sedan 1872, men från början var kyrkan rödare. Den äldre fasaden finns kvar bakom den gula.



Norre Port


Norre Port är en gammal stadsport som färdigställdes år 1601 som en del av den stadsmur som danske kungen Kristian IV satte upp runt staden. Muren var en del av stadens befästning runt Halmstads slott. Porten leder in till Storgatan i staden och är vinklad på ett speciellt sätt för att hindra beskjutning in mot staden.

Under slutet av 1800-talet vill stadsfullmäktige i staden riva porten, den var då i dåligt skick och sågs som ett hinder i trafiken. Som väl var avslogs förfrågan av riksantikvarie Hans Hildebrand. Norre Port är idag en av få bevarade svenska stadsportar. År 2005 fick sig porten en ordentlig renovering och 2007 blev den rankad som ett byggnadsminne.



Hallands Konstmuseum


Vackert beläget i centrala Halmstad, invid floden Nissan och Norre Katts park, ligger Hallands Konstmuseum. Här finner man en ansenlig samling konstverk som visas i basutställningen. Verk från Sven X:et Erixson, Halmstadgruppen, Lotta Antonsson och Thea Ekström finns att beskåda på museet. Dessutom har museet ofta tillfälliga utställningar som kompletterar grundutställningen.



Harplinge Hembygdsgård


Harplinge Hembygdsgård är en gammal hembygdsgård i de centrala delarna av Halmstad. Gården har sex olika byggnader och den äldsta, Särdalsstugan stod klar under 1600-talet. Här finns även en gammal smedja ett bibliotek med arkiv en kryddgård och en stor samling gamla maskiner och jordbruksredskap.



Mjellby Konstmuseum


På Mjellby Konstmuseum i Halmstad är det fem eller fyra olika utställningar varje år. Alltifrån modernism till samtidskonst visas. Dessutom finner man alltid Halmstadgruppens största samling som visas i olika formationer – ett stycke svensk konsthistoria. I museets butik finns bra presentartiklar, konstböcker och olika smycken. Det finns även ett trevligt fik med bra lunchservering.



Tylösand


Åtta kilometer utanför Halmstad finner man stranden i Tylösand, en av stadens mest populära turistattraktioner. Tylösand påminner mer om en strand vid Medelhavet än en i Sverige, med klart vatten, fin sand och internationell stämning. Soliga dagar är det trångt och pulsen är hög, framförallt när after beach-festerna drar igång på Hotel Tylösand. Livräddare bevakar ungefär en milslång del av stranden från juni till augusti. Njut av soliga dagar och svalkande dopp på Tylösands strand.